het meisje van de herfst met pompoen en vliegende bladeren 21259203Kleur jij ook met licht!

De tuin is in de herfst als een kleurenpalet bij de oude schilders.Rommelig maar toch in harmonie. Om de kleuren van de natuur sterk te accentueren is het wellicht een idee om dat vooral als het donker is extra te benadrukken.

Het resultaat : Meer intense sfeerbeleving en veiligheid.

Het aanbod in tuinverlichting is echter groot.Type in de zoekmachine maar eens tuinverlichting webshop in en je wordt bedolven onder de mogelijkheden.

In deze BLOG geef ik je herfst inspiratie en tips om je tuin zelf in te kleuren.

  

De Tuinen van Appeltern in spotlight.

 

De spanning stijgt

scarecrow 35051 180

Het thema Mystery Garden In Light geeft al aan dat de tuinen verlicht zijn.En niet zomaar.Op een mysterieuze wijze worden planten en harde vormen in het licht geplaatst. Verschillende kleuren licht middels veelal RGB led  licht laten je verwonderen. Bomen worden in het paars of rood gezet waardoor de spanning stijgt. Blauwe en groene zorgen voor een fysiologische koelte.

Met licht kun je spelen.In een rij van siergrassen laten goede verlichte oranje – rode led spots de siergrassen als ware branden zodat ook hier de spanning stijgt. Verlichtte watersproeiers balanceren op het water waardoor het speels karakter van water naar voren komt.Licht accentueert de vormen. Een terras een maal goedverlicht in warme kleuren nodigt je uit. 

 

light2 3 tuinen van appeltern

light2 1 tuinen van appeltern 

 

 

 

 

 

light2c 2 tuinen van appeltern

 

 

 

 

 

 

Laag stroomgebruik

Een lange rij mini led grondspots aan de rand van een vlonder of terras geven niet alleen de grens van toegankelijkheid aan maar ook de looprichting. Deze zijn in stroomgebruik zo laag met 0.3w dat de kosten uiteraard ook laag zijn.

Tuinverlichting heeft pas echt zin als er een verschil bestaat tussen donker en licht. Laat een boomstam in het donker eens in de schaduw staan en verlicht alleen de bladeren of takken. Vooral met groen verlichting heeft dit zin. Je creëert iets van spanning.

Grote en kleine lichtbollen

Worden meestal geplaatst in een omgeving waar al ronde vormen voor komen. Dit versterkt wederzijds. Deze lampen kunnen middels een afstandsbediening in verschillende kleurfases gebracht worden. Ook zijn er exemplaren die mobiel dus te verplaatsen zijn. Op te laden met een kleine transformator in 8 uur en hopla ruim 9-10 uur licht. Leverbaar in verschillende grootte.
Een mooi voorbeeld van symbiose tussen verschillende soorten licht is het gebruik van warm wit licht en windkaarsen , de kleuren vloeken niet maar vullen elkaar aan. Een situatie die ik wel eens gebruik bij een tuinpad.

  

Een herfst indruk versterken

Wat duidelijk naar voren brengt met tuinverlichting zijn de schaduwen van vormen. Dit kan zijn van takken, bladeren maar ook een beeld op een vlakke verticale lichte achtergrond. Zoals een muur. Men gebruikt hiervoor vaak kleine led spots 

Al wandelend kom ik bij een paviljoen voorbij. Aan de muur hangen 2 mooie lijsten. Het mooie is hierbij duidelijk het effect ervan namelijk aan de bovenzijde zijn 2 kleine muurlampen gemonteerd die naar boven en naar beneden schijnen. Het fijne ervan is dat het led licht niet in je gezicht schijnt.
Het park, dus de grote tuinencomplex maakt veel gebruik van zacht oranje verlichting op de model terrassen om een duidelijke herfstindruk te creëren. Wat nog goed gelukt is ook. Rode bruine bladeren kleuren intenser.

herfst diy appel kaarsenhalloween 1001677 180in lite inspiration image 40

 

 

 

 

 Mijn tuinverlichting tips voor je.

 • Licht in de verte geen te transparante grassen uit want dit heeft geen effect.Interessanter is het een element met body, zoals een boom of solitaire struik, uit te lichten.
 • Licht de tuin puntgewijs uit door slechts op enkele plekken spots te plaatsen.
 • Plaats verlichting zodanig dat ze niet verblinden.Breng lampen op ooghoogte anti verblindingsroosters aan.Deze zijn soms apart verkrijgbaar.
 • Sluit de verlichting aan op verschillende circuits.Ideaal is een aparte groep hiervoor aan te maken.Gaat er iets mis dan valt niet alles uit.Breng voor de duidelijkheid plakkertjes aan bij de verschillende circuits.
 • Leg genoeg stopcontacten in de tuin aan voor extra comfort. Handig voor een muziekfeest, feestverlichting, elektrische gereedschappen zoals een heggeschaar.
 • Hou de verlichting kabels traceerbaar door consequent lijnen door de tuin te trekken(bijv onder de bestrating)Verbinde de kabels eventueel aan elkaar met T-ripes.
 • Leg de kabels (230 volt) -60 cm onder het maaiveld en bescherm deze.Dit is wettelijke verplicht.Dit is echter niet noodzakelijk bij 12 en 24 volt.Deze kunnen op de grond liggen.Maar of dit handig is, dit ligt aan jou!
 • Boor het gat in de muur voor de bedrading altijd schuin, zodanig dat er geen regenwater in kan lopen.
 • Indirecte verlichting werpt `s avonds licht op het tuinpad.

 

Sfeerfoto G Sus Small TopsWat zoek je? 

PINSPOTS:
Vrij eenvoudige spots die te richten zijn.Ze vallen meestal weg in de beplanting.Vaak leverbaar met voetplaat en voetpin.

GRONDSPOTS:
Kleine spots voor verharding, grote voor bijvoorbeeld bomen.Ook verkrijgbaar met een hellingshoek of met RGB kleuren.

WANDARMATUREN:
Voor lichteffect op de gevel en voor de bijvoorbeeld het uitlichten van terras en voordeurbel.

PAALTJES WAARIN EEN LAMP IS VERWERKT:
Om lang het pad te gebruiken.

VASTE VERLICHTING:
Voor boven een overdekt terras(eventueel met zwenkarm)

FLEXIBELE VERLICHTING:
Bijvoorbeeld een verplaatsbare lees-en schemerlamp.

ONDERWATERVERLICHTING:
Voor de vijver of waterelement

 

light2c tuinen van appeltern 7
Demonstratie opstelling

Ik heb uit de beste led buitenverlichting leveranciers uit Nederland een set demonstratie koffers samengesteld. Voorts ben ik in verleden 30 jaar werkzaam geweest in de hovenierswereld als zelfstandig hovenier.Mocht je belangstelling gekregen hebben wat buitenverlichting voor je kan betekenen. Misschien wil je meer veiligheid of sfeer of wil je je bedrijfspand of objecten in je tuin in de schijnwerpers te zetten.Of zit je met een vraag over tuinen.

In deze koffers zitten muurlampen, onderwaterlampen, tuinspots, led balken, grondspots en staande lampen in het 12V en 24V assortiment. Met deze buitenlampen kan ik je een indruk geven wat de mogelijkheden zijn. De buitenverlichting set laat ik enkele dagen staan zodat je een indruk krijgt wat licht met je doet. Na enkele dagen neem ik contact met je met de vraag hoe het bevallen is. De rest vertel ik je als ik een afspraak met je mag maken.

 

Maak er iets mooi's van.

Tot de volgende keer!
Libor van Bree

Deel foto`s Tuinen van Appeltern en winnaar prijsvraag.

GARDEN LIGHTS EN LIGHTPRO

12 VOLT BUITENVERLICHTING GEWOON ZELF DOEN!

Garden Lights en LightPro is een concept 12 volt buitenverlichting, bestaande uit losse lampen en accessoires. De consument kan door middel van 3 stappen eenvoudig een verlichtingsplan samenstellen. Het assortiment van Garden Lights bestaat uit spots (ook voor onder water), inbouwspots, staande lampen, design serie en een aantal wandlampen.

Lees meer...

SFEER VERLICHTING

HOOGWAARDIGE LICHT -
EN OBJECTMEUBELS

SFEER VERLICHTING  staat voor de professionals in de horeca en hotellerie maar ook sauna`s en andere gelegenheden die duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel hebben.En natuurlijk voor degene die zich een echte tuinliefhebber mag noemen.

WA VERLICHTING

24 VOLT VERLICHTING OP MAAT

Je bent geen elektricien? En bent op zoek naar veilige, exclusieve en hoge kwaliteit armaturen. De oplossing 24V tuinverlichting van WA verlichting. 24V is laagspanning, veilig, je kunt geen stroom krijgen en.... het is eenvoudig aan te leggen.

Voordelen tuinverlichting webshop

icon-package  

Gratis verzending

icon-ideal  

Veilig en flexibel betalen

icon-warning shield  

Altijd bereikbaar

icon-thumb  

27 jaar ervaring in Deurne e.o

icon-delivery  

3-4 Dagen levertijd België 5-6 dagen

 

 

 • De lente gloort!

    Brrrr, De winter laat ons nog een paar dagen in zijn greep.In de verte gloort de lente.De eerste folders komen al binnen met kleurrijke pagina`s vol voorjaarsbloemen en meubilair.Alhoewel ik...