20160923 110747 SpaarneWelke potgrond moet ik dan gebruiken?

 

Voorjaar en zomer zijn de maanden waarin menigeen zijn groene domein opfleurt met bloemen en planten. Met vele maken we de gang naar het tuincentrum of laten we ons voorlichten bij de hovenier voor het verfraaien van ons paradijsje.

 

STOP!

Investeer liever in je bodem is mijn motto. Om van een tuin jarenlang te genieten wordt het aller belangrijkste overgeslagen, namenlijk de bodem. Plantgat maken, plant er in en klaar. Zo werkt het niet. Bekijk eerst wat voor grond je hebt. Laat er eventueel een deskundige naar kijken zoals een hovenier, deze is daar voor opgeleid. Enkele indicatoren zijn het soort onkruid wat er groeit, de ligging en de ondergrond van de tuin. Laat de Ph (zuurtegraad) nakijken. Rododendrons en hortensia`s houden van een zure grond.Alle planten groeien nu eenmaal het best in organische potgrond. O ja! Strooi alluin als je hortensia`s blauw wilt laten kleuren.In ieder geval bij de meeste roze hortensia`s.Worden hortensia`s spontaan blauw dan staan zij in zure of heel arme zandgrond.

Kortom investeer eerst in je tuingrond om te voorkomen dat het op een illusie uitdraait.

In de winkels vind je gangbare, organische en biologische potgrond en potgrond zonder turf. De hovenier adviseert je om bij voorkeur organische mest te gebruiken. Maar wat moet ik nu dan gebruiken?

 

butterfly 2195388 340Normale potgrond

De meeste potgronden bevatten naast het organisch basismateriaal kunstmeststoffen (ureum en ammoniumnitraat) als extra stikstof(N)-bron. Het idee erachter is dat de jonge plantjes sneller zullen gaan groeien. Een startbemesting noemt men dat. Voor de ecologische amateurtuiniers zijn deze potgronden absoluut overbodig. De aanmaak van N-kunstmeststoffen is een energieverslindend productieproces.

Enkele bekende merknamen die zulke potgronden aanbieden zijn Compo, Gardiflor en DCM. Deze worden vaak in tuincentra's aangeboden.Als er kunstmest in de potgrond zit, moet dit door de producent worden vermeld. Je hoeft ook niet bang te zijn dat de fabrikant dit zou verzwijgen: de meeste producenten beschouwen die kunstmest net als een troef die de jonge plantjes sneller doet groeien.

Organische potgrond


Een tweede groep zijn de volledig organisch samengestelde potgrond die veel door hoveniers worden gebruikt. Hierin zitten geen kunstmeststoffen en alle aanwezige voedingsstoffen zijn afkomstig van organisch materiaal.

Ideaal voor zandgronden.

Als basismateriaal worden meestal turf, veen, boomschors, oude stalmest of cacaodoppen gebruikt omwille hun bodemverbeterende eigenschappen (structuur opbouw, watervasthoudend vermogen) aangevuld met organische meststoffen zoals bijvoorbeeld gedroogde mest van koeien en kippen, hoornmeel of beendermeel. De hovenier haalt dit vaak los gestort op zijn aanhanger. Dit is vele male goedkoper dan het kopen van plastic zakken. En ook nog duurzamer.

aanhanger Light2CMocht je interesse hebben en je hebt niet de mogelijkheid om deze te halen of te verwerken dan is het mogelijk om deze ook bij jou los gestort te krijgen, neem daarvoor gerust contact met me op.

Tip: gebruik ook eens Bentoniet van Ecostyle. Deze minerale leem korrel valt op zandgronden uit elkaar waarna de zand plaatjes er zich aan vasthechten. Het grote voordeel is dat de grond langer het water vasthoudt. Nadelen zijn er niet! bentoniet 25kg packshot tek

 

En dan heb je nog Biopotgrond


Op verschillende tuincentra vind je tevens potgronden met een verwijzing naar biologische landbouw.

In de praktijk betekend dit dat de potgrond is samengesteld uit ingrediënten die toegelaten zijn als organische meststof of bodemverbeteringsmiddel in de biologische landbouw. Hiervoor is een kleine lijst opgemaakt in de biowetgeving. Deze lijst houdt een aantal beperkingen in. De belangrijkste, in relatie tot potgrond:

  • Kunstmeststoffen zijn niet toegelaten.
  • Dierlijke mest (rundermest, pluimveemest) moet afkomstig zijn van grondgebonden veehouderijen, wat betekent dat o.a. mest afkomstig van de intensieve kippen- en varkenshouderij niet is toegelaten
  • Turf mag alleen worden gebruikt voor potgronden bestemd voor tuinbouw (groenteteelt, sierteelt, boomteelt, boomkwekerij), niet voor akkerbouw.
  • De gebruikte ingrediënten mogen geen genetisch gemodificeerde organismen of restproducten ervan bevatten, wat belangrijk is bij meststoffen op basis van soja, koolzaad of mais.
  • Het behandelen met chemisch-synthetische stoffen of het ioniserend bestralen van ingrediënten is niet toegestaan.Op zulke potgronden kun je een verwijzing vinden in de aard van “potgrond toegelaten in de biologische landbouw”. Deze verwijzing worden aangebracht door de producenten van potgrond zelf; voor potgronden is immers geen onafhankelijke controle en certificering verplicht, in tegenstelling tot het gebruik van de term bio op o.a. voedingsmiddelen. Een voorbeeld: Universele potgrond (Naturen/Asef) – bruikbaar in de biologische landbouw.Een aantal producenten wil de gebruiker een extra garantie geven. Zij laten de samenstelling van hun potgrond door een onafhankelijke instantie controleren. Daarop vind je dan een verwijzing naar bio én naar de controle. Een voorbeeld: Potgrond Bio (Verta) – toegelaten in de biologische landbouw, controle Integra, afdeling Blik.

Potgrond zonder turf


In de biologische landbouw is turf als ingrediënt toegelaten in potgronden voor tuinbouw. Het afgraven van turf en veen roept echter ecologische vragen op. Sinds enkele jaren vind je een specifiek gamma samengestelde organische potgronden zonder nieuw ontgonnen veen of turf.Al zijn daar menignen over verdeeld

Vanuit ecologisch standpunt zijn deze producten zeker geschikt: ze bevatten noch kunstmeststoffen, noch nieuw ontgonnen turf of veen. De oorsprong van de gebruikte organische meststoffen is echter onbekend. Een voorbeeld: Cocopeat® Universeel op basis van kokosvezels en organische meststoffen, zonder turf (ECOstyle).

Bron: Velt.nu

 

 

 

 

 


Maak je tuin bijzonder

Light2C.nl 1Buiten zijn geeft je energie, energie om door te gaan met alle facetten van de dag. De tuin is daarvoor de ideale plek.Met buitenverlichting geniet je ieder seizoen.

Je hebt een mooie tuin. Misschien wel een splinternieuwe tuin aangelegd door een erkende hovenier.Echter kom ik nog geregeld tuinen tegen die overdag prachtig er bij staan, echter als het donker wordt is het doek gevallen.Men komt erachter dat het toch wel mooi en veilig is om tuinverlichting toe te passen.Jammer, om de bestrating weer open te breken.

Camping

Ook op een camping wordt er vaak te weinig hierover nagedacht.Ik hoor wel eens de investering is te hoog.
Nou ik vertel je na na 2-3 jaar heb je de kosten eruit.
Denk dan eens aan een hoge kwaliteit solar staander.Geen sleuven graven voor de kabels en geen dure montagekosten voor het aansluiten aan het 230 volt netwerk.

camping bord

Maar ja, het zo duur? Wat is duur!

Met mooie en duurzame verlichting van 24v, 12v en solar van o.a WA verlichting, Garden Lights, LightPro, Led E Lux, Paulmann en Woodle  kom je een heel eind. Het grote voordeel ligt in het feit dat al deze systemen een hoge lichtopbrengt hebben die jaren lang meegaan en eenvoudig zelf aan te sluiten zijn.

 

Tip: Probeer eens uit wat de mogelijkheden zijn. Ja maar hoe?

Middels een demokoffer kan ik je laten ervaren wat licht met je doet.Geheel vrijblijvend. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

 

 

 

 

 


Vraag van een klant

Geeft buitenverlichting op 24 volt - 12 volt minder licht dan verlichting op 230 volt?
Nee, vertel ik je dit is een misverstand. Het soort lichtbron (LED, halogeen, gloeilamp) en het vermogen (aantal watt) van een buitenlamp is bepalend voor de lichtopbrengst.

 

Mocht je vragen of opmerkingen hebben over het hierboven geschreven tekst, dan verneem ik dit graag.

Geniet van het tuinseizoen!

Libor

GARDEN LIGHTS EN LIGHTPRO

12 VOLT BUITENVERLICHTING GEWOON ZELF DOEN!

Garden Lights en LightPro is een concept 12 volt buitenverlichting, bestaande uit losse lampen en accessoires. De consument kan door middel van 3 stappen eenvoudig een verlichtingsplan samenstellen. Het assortiment van Garden Lights bestaat uit spots (ook voor onder water), inbouwspots, staande lampen, design serie en een aantal wandlampen.

Lees meer...

SFEER VERLICHTING

HOOGWAARDIGE LICHT -
EN OBJECTMEUBELS

SFEER VERLICHTING  staat voor de professionals in de horeca en hotellerie maar ook sauna`s en andere gelegenheden die duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel hebben.En natuurlijk voor degene die zich een echte tuinliefhebber mag noemen.

WA VERLICHTING

24 VOLT VERLICHTING OP MAAT

Je bent geen elektricien? En bent op zoek naar veilige, exclusieve en hoge kwaliteit armaturen. De oplossing 24V tuinverlichting van WA verlichting. 24V is laagspanning, veilig, je kunt geen stroom krijgen en.... het is eenvoudig aan te leggen.

Voordelen tuinverlichting webshop

icon-package  

Gratis verzending

icon-ideal  

Veilig en flexibel betalen

icon-warning shield  

Altijd bereikbaar

icon-thumb  

27 jaar ervaring in Deurne e.o

icon-delivery  

3-4 Dagen levertijd België 5-6 dagen

 

 

  • De lente gloort!

      Brrrr, De winter laat ons nog een paar dagen in zijn greep.In de verte gloort de lente.De eerste folders komen al binnen met kleurrijke pagina`s vol voorjaarsbloemen en meubilair.Alhoewel ik...