Heb je ze al gezien?

pepernoten

De eerste pepernoten liggen al in de schappen. Dat zijn samen met het eerder donker de eerste tekenen van de komende herfst/winter. Rondom ons tekent de natuur een schilderij in.Langzaam verkleuren de bladeren van geel naar bruin.

Menig groene ruimte wordt als het donker is geworden nog bijzonder.Door goed gebruik te maken van tuinverlichting op de goede situatie creëren we onze eigen herfstpalet.

Overdag schijnt de zon door een half bewolkte hemel.Ons beeld van de tuin is er een met veel kleuren en vormen.In de avond beleef je intenser van de deze herfst kleuren en vormen.

Creëer je eigen schilderij eens in met licht!

 

P1000134

TOP 10 

In 90% van alle bezoeken waarbij de hovenier de eerste keer komt voor het onderhouden van de tuin is vaak de tijd en kennis die de klant ontbreekt.In de hoek staat wel een robotmaaier maar deze werkt niet zo goed.En die groene struiken worden steeds maar groter, zij nemen onze licht weg.

Veel van deze vragen worden meteen opgelost, een enkeling worden later beantwoord.In de ``top 100 aller tijden`` komen bij veel hoveniers allerlei vragen binnen van klanten.Vragen over onderhoud van de tuin.

Ik ga deze voor je niet allemaal behandelen, echter alleen de eerste 10. In deze blog behandel ik er een uit deze top 10. In iedere nieuwe blog behandel ik er een uit deze top 10 die me de in de afgelopen 30 jaar is gesteld.

Vraag 10 : Hoe houdt ik mijn bestrating schoon van groen aanslag

Een veel gebruikte methode om van mos en algen af te komen is het gebruik van bleek oftewel chloor. Chloorwater is echter zeer schadelijk voor het milieu en is ook zeer agressief voor de omliggende beplanting. Een ander oplossing die je steeds vaker ziet is de hogedrukreiniger. Dit is met afstand de makkelijkste en snelste manier om van de groene aanslag af te komen, zonder het gebruik van chemische middelen. Het resultaat is echter vaak maar van korte duur. Door de kracht van de hogedrukreiniger wordt de structuur van de tuintegels en klinkers aangetast. Het oppervlak wordt poreuzer en ruwer waardoor mossen en algen juist veel meer kans krijgen. Resultaat... de groene aanslag komt nog sneller terug! Natuurlijk zijn er nog allerlei andere chemische middeltjes op de markt die mos en algengroei kunnen verwijderen, maar zoals gezegd zijn deze niet al te best voor milieu en gezondheid. Gelukkig zijn er ook een groot aantal natuurlijkere manieren om groene aanslag van je stoeptegels te verwijderen.

 

azijn

Stoeptegels en klinkers schoonmaken met azijn

Het schoonmaakmiddel voor een duurzaam huishouden is natuurlijk azijn! Dit ouderwetse schoonmaakmiddel blijft verrassen. En wat blijkt... ook in de tuin!Azijn, huishoud- of schoonmaakazijn, is het aanvalsplan als het gaat om de verwijdering van groene aanslag. Het aanvalsplan luidt als volgt: Veeg je terras of oprit goed en zorg dat deze zoveel mogelijk vrij is van bladeren en vuil. Vul een emmer met azijn en water (1 liter azijn en 1 liter water) en schrob vervolgens de hele bestrating van voor tot achter. Spuit vervolgens het terras niet af en laat het water met azijn opdrogen. Deze methode werkt het beste op een zonnige dag zodat de azijn goed in de tegels kan trekken. Je zult zien dat in de weken erna de groene aanslag en mos langzaam zullen verdwijnen. Hardnekkige plekken kun je nog even inspuiten met een plantenspuit gevuld met azijn. Voor onderhoud is het vervolgens verstandig om iedere keer na het vegen even te schrobben met het azijnwater zodat mos en algen geen kans meer kunnen krijgen.

 

P1000148P1000155P1000162

Tuinverlichting op je schutting

Nu ben je zover om tuinverlichting toe te passen voor meer sfeer of veiligheid.Met zijn alle kijken we in de brochures van de bouwmarkt.Met wel kortingen tot wel 25%.We laten ons aldaar informeren en kijken op het internet.Vervolgens kopen we een lamp dat op de schutting moet passen. STOP even terug! De vraag is allereerst wat willen we verlichten, ja de schutting of de muur zul je denken.Maar hoe zit dat met het effect op de planten of terras.Hoe is de lichtopbrengst en hoe werk ik de kabels weg.

  • Begin eerst een wat je wil bereiken.
  • Bespaar niet op kwaliteit en garantie.

Grote lampen geven niet meer licht.De laatste generatie led lampen van de betere kwaliteit hebben een armatuur die je kunt wijzigen.Het lichteffect is alsware te wijzigen. WA verlichting heeft bijvoorbeeld in het wandarmatuur huis kantelbare schuifjes zitten waardoor het lichtbereik op de muur anders ingesteld kan worden. Vaak is het handig om een verlichtingschets te maken waar en hoe de kabels liggen. Geef op de schets ook aan wat het lichtbereik en de sterkte moet zijn.Dit scheelt al een lange gang bij de bouwmarkt.Mocht je meer informatie willen dan is het mogelijk voor een lichtdemonstratie aan te vragen via deze site. Je kunt dan enkele dagen de lampen uitproberen zonder een miskoop te doen.

 

Betoverende tuinen

Wandel je graag! En wandel je wel eens in de avond? NEE! Heb ik je aandacht? Een avondwandeling door de kasteeltuinen van Arcen, en ervaar en beleef wat licht met je doet. Jouw herfstavond is nooit meer hetzelfde.Vanaf 14 oktober 2017 tot en met 29 oktober 2017 zijn de tuinen ook in de avonduren geopend.Vorig ben ik er voor de eerste keer geweest.

Nou, ik vertel je met een woord indrukwekkend en zeker het entreebedrag waard.Neem vooral een dikke jas mee en een fototoestel of filmcamara mee.

  

’s Avonds, wanneer de duisternis valt, start de sprookjesachtige avondwandeling van Enchanted Gardens. De route begint in het Rosarium en wordt aangegeven met een lint van kaarsen. Onderweg zijn planten, bomen, waterpartijen en objecten verrassend uitgelicht. In iedere tuin heerst een andere sfeer; zo staat het barokke Rosarium in vuur en vlam, in de Water- en Beeldentuin worden de kunstwerken op abstracte wijze verlicht en in de Oosterse Watertuinen hangt een mystieke Aziatische sfeer.

Halverwege de route vormt de grote vijver bij de Casa Verde het unieke decor voor de lasershow die, ook dit jaar, verzorgd wordt door Laserforum uit Venlo. Uiteraard zijn de creatieve composities gemaakt met chrysanten en heideplanten, ook prachtig verlicht. Het gebruik van klanken maakt de beleving extra intens. 

Originele soundtrack voor Enchanted Gardens Kasteeltuinen Arcen.
Voor de tweede editie van Enchanted Gardens is originele muziek gecomponeerd door Egbert Derix en Mark Pütz, beiden componist en pianist en thuis in een breed scala aan muziekstijlen. Derix en Pütz hebben zich laten inspireren door de verschillende sferen in Kasteeltuinen Arcen en laten het muzikale thema in vele hoedanigheden terugkomen. Oosterse klanken tot New Age en Einaudi-achtige pianomuziek geven tijdens de wandeling een extra dimensie aan de beleving.

 

P1000190Een zomer vol afwisselingen

Zoals ieder jaar hoor en lees je hoe bijzonder we het in de lage landen hebben.Ieder seizoen vol met uitersten.

Nu de herfst weer aan de voordeur staat (alweer) en met de wetenschap dat het weer langzamer donkerder wordt worden we geconfronteerd met de veiligheid rondom onze woning.Denk dan eens aan om beide werelden met elkaar te combineren.De herfst biedt ons een prachtig decor vol met kleine en grote veranderingen.In de avond vallen deze zelfs nog meer op mits je de tuinverlichting goed heb opgesteld.

Winterbeurt onzin!

Wellicht is het bij je opgekomen voor de winter invalt om alles te snoeien STOP houd er rekening mee dat gedurende de winter allerlei dieren en insekten zich te goed doen aan wat bescherming.`Laat de plant zijn jas maar aanhouden`.Dit ter bescherming tegen koude en nattigheid.Vaak krijg ik de opdracht om al heel vroeg met het winteronderhoud te beginnen. Helaas winteronderhoud kan pas eigenlijk geschieden in de late winter.Tot die tijd zorgen bladeren en takken bescherming voor allerlei organismen.De aarde organisch bemesten kan wel.De mineralen uit deze mest wordt langzaam afgebroken en opgenomen door de plant.

Planten groeien pas vanaf een gemiddelde temperatuur van 5-7 graden.Wat rest is het snoeien van planten die in de zomer hebben gebloeiden en het scheren van hagen.Zodat ook zij voor de winter een beschermlaag hebben gevormd rondom de wond, en tenslotte het wegnemen van bladafval van de grasmat (vergeet niet eikenblad weg te nemen daarin zit looizuur in.) en te eindigen met het verwijderen van eventuele onkruiden (lees ongewenste planten).

Maak je tuin bijzonder!

P1000170Buiten zijn geeft je energie, energie om door te gaan met alle facetten van de dag. De tuin is daarvoor de ideale plek.Met buitenverlichting geniet je ieder seizoen.

Je hebt een mooie tuin. Misschien wel een splinternieuwe tuin aangelegd door een erkende hovenier.Echter kom ik nog geregeld tuinen tegen die overdag prachtig er bij staan, echter als het donker wordt is het doek gevallen.Men komt erachter dat het toch wel mooi en veilig is om tuinverlichting toe te passen.Jammer, om de bestrating weer open te breken.

Middels een demokoffer kan ik je laten ervaren wat licht met je doet.Geheel vrijblijvend. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben over het hierboven geschreven tekst, dan verneem ik dit graag.

P1000231Geniet van het tuinseizoen!

Groet, Libor

 

GARDEN LIGHTS EN LIGHTPRO

12 VOLT BUITENVERLICHTING GEWOON ZELF DOEN!

Garden Lights en LightPro is een concept 12 volt buitenverlichting, bestaande uit losse lampen en accessoires. De consument kan door middel van 3 stappen eenvoudig een verlichtingsplan samenstellen. Het assortiment van Garden Lights bestaat uit spots (ook voor onder water), inbouwspots, staande lampen, design serie en een aantal wandlampen.

Lees meer...

SFEER VERLICHTING

HOOGWAARDIGE LICHT -
EN OBJECTMEUBELS

SFEER VERLICHTING  staat voor de professionals in de horeca en hotellerie maar ook sauna`s en andere gelegenheden die duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel hebben.En natuurlijk voor degene die zich een echte tuinliefhebber mag noemen.

WA VERLICHTING

24 VOLT VERLICHTING OP MAAT

Je bent geen elektricien? En bent op zoek naar veilige, exclusieve en hoge kwaliteit armaturen. De oplossing 24V tuinverlichting van WA verlichting. 24V is laagspanning, veilig, je kunt geen stroom krijgen en.... het is eenvoudig aan te leggen.

Voordelen tuinverlichting webshop

icon-package  

Gratis verzending

icon-ideal  

Veilig en flexibel betalen

icon-warning shield  

Altijd bereikbaar

icon-thumb  

27 jaar ervaring in Deurne e.o

icon-delivery  

3-4 Dagen levertijd België 5-6 dagen

 

 

  • De lente gloort!

      Brrrr, De winter laat ons nog een paar dagen in zijn greep.In de verte gloort de lente.De eerste folders komen al binnen met kleurrijke pagina`s vol voorjaarsbloemen en meubilair.Alhoewel ik...